Torciki

Dla zainteresowanych osób: masa do tortów powstała  z pianek marshmallow  oraz z cukru pudru i żelatyny (ostatni tort z pingwinami). Masa z pianek jest bardziej plastyczna, jednak uważam iż trudniejsza do przygotowania. Podczas wyrabiania masa bardzo się klei do rąk i do wszystkiego czego dotknie :) Masa z żelatyną jest mniej klejąca jednak trzeba bardzo uważać po rozwałkowaniu żeby podczas układania na torcie nie popękała.

Przepis na masę z pianek:

  • 270 g pianek marshmallows
  • ok. 3-4 łyżek wody
  • ok. 600 g cukru pudru

Pianki rozpuścić w wodnej kąpieli. Dodać stopniowo !! 3-4 łyżek wody ciągle mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu pianek zacząć dodawać również stopniowo !! cukier puder. Radze   rozpocząć dodawanie cukru pudru w naczyniu w którym rozpuszczane były pianki. Jak już masa przestanie być bardzo klejąca przełożyć ją na stolnicę lub blat delikatnie wysmarowany olejem i zagniatać tak długo aż masą przestanie się lepić. Gotową masę wałkować do grubości około 3 mm. Końce rozwałkowanej masy przyciąć do kształtu tortu. Nawinąć całość na wałek i delikatnie przenieść na biszkopt wysmarowany kremem (np. budyniowym). Ułożyć, delikatnie wygładzić i gotowe :)

Tort musi być dokładnie wysmarowany kremem, gdyż w przeciwnym razie lukier się nie przyklei. Do wysmarowania biszkoptu nie należy stosować kremów na bazie śmietany -mogą rozpuścić masę. Do dekoracji wykorzystać pozostałą część masy – nieużywaną część masy koniecznie zawinąć w folię spożywczą. Taka uwaga nie należy zostawiać masy niezawiniętej – bardzo szybko wysycha i twardnieje. Jeśli chodzi o barwienie masy to oczywiście należy używać barwników spożywczych. Niestety w sklepach spożywczych są one bardzo trudno dostępne, polecam allegro!!!

Przepis na pianki podejrzałam na stronie http://kotlet.tv

Przepis na lukier plastyczny z żelatyną:

80 dag cukru pudru

3 łyżeczki glukozy

3 łyżeczki żelatyny

50 ml gorącej wody


Cukier puder rozsypać na blacie można całość. W kubeczku rozpuścić żelatynę i dodać glukozę. Tak przygotowany płyn dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać masę. W celu uzyskania ładnego zapachu o smaku można dodać kilka kropli olejków spożywczych np.: migdałowy lub rumowy. Zagniatać tak długo aż masa przestanie się lepić do rąk. Rozwałkować i tak jak w przypadku pianek przyciąć do kształtu tortu, nawinąć na wałek i nałożyć całość na biszkopt. Pozostałą część masy zawinąć w folię spożywczą żeby nie wysuszyła się. W celu zabarwienia masy dodać niewielką ilość barwnika i zagniatać.

Próbowałam uzyskać kolorową masę bez dodawania barwników spożywczych bo nie miałam wszystkich kolorów ale muszę powiedzieć, że jest to trudne i wymaga troszkę zachodu. W celu uzyskania czarnego a raczej brązowego koloru dodałam kakao ciemnie. Efekt taki jak na zdjęciach – barwniki byłyby lepsze.

Kolejna rada: podczas dekorowania żeby masa była bardziej plastyczna można dodać troszkę masła lub margaryny. Dzięki temu kolory będą bardziej intensywne a masa nie będzie się łamała.

To chyba wszystko jeśli chodzi o lukier plastyczny. Trzeba użyć wyobraźni, poświęcić troszkę czasu i  Voilà.

Wykonują poszczególne elementy tortu nie bójcie się stosować wykałaczek do łączenia poszczególnych części. Podczas wykonywania Minnie nie miałam innej możliwości jak umocować głowę do tułowia za pomocą wykałaczki. Do przyklejania do siebie elementów można używać rozpuszczonej pianki lub np miodu. Ale nic nie zastąpi wykałaczek :)

Więc do dzieła :)

 

This entry was posted in Słodkości. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>